Prepare to Rotate and Rotate to Prepare

Als ik denk aan een lijst van dingen die ik graag gebruikte om een trainingsdag mee te openen, dan kan ik een behoorlijk uitgebreide catalogus aan activiteiten, types muziek en sport geven, die allemaal kunnen worden gebruikt om de betrokkenheid enorm te verbeteren. Bovenaan mijn lijst stond natuurlijk eten (vooral een bepaald Amerikaans merk dubbel gevuld koekje…maar alleen als traktatie). Er zijn maar heel weinig dingen op deze wereld waar het menselijk lichaam in feite meer van geniet als eten, we kunnen gewoon niet zonder. Als het gaat om het creëren van beweging in onze fysieke wereld, dan heeft het lichaam nog een andere behoefte – functionele voeding in de vorm van rotatie…nogmaals, we kunnen niet zonder. We zijn opgebouwd uit spiralen die duidelijk aanwezig zijn in alles wat we doen, van de manier waarop we ons bewegen tot de structuur zelf van ons DNA. Als iedere vezel van ons wezen spiralen, bochten en kurkentrekkers bevat, dan is het geen verrassing dat we het meest efficiënt bewegen op het roterende of transversale vlak. Ondanks deze kennis zien we vaak maar een beperkt aantal roterende bewegingen tijdens warm-ups, het stretchen of tijdens de voorbereiding van een standaard training. Als ik je zou vragen om een draaiende beweging uit te voeren via je enkel, knie of heup, dan zou je bij de gedachte alleen al ineenkrimpen!


Als je het lichaam tijdens het begin van je trainingssessie niet spiraalvormig beweegt op het transversale vlak, dan zou je het vermogen van het lichaam om het meest efficiënt te presteren kunnen beperken. We nemen als voorbeeld eens hardlopen; een van de meest natuurlijke, aangeboren oefeningen die we kunnen doen, waarbij vitale transversale beweging optreedt, hoewel we meestal zullen denken aan een beweging op alleen het sagittale (voor- en achteruit) vlak. Als de voet de grond raakt, roteren de benen en de heupen tegelijkertijd in alle drie bewegingsvlakken, waarbij het transversale vlak van essentieel belang is om het lichaam aan de grond aan te passen en vervolgens voor te bereiden op de vlucht. Als ik een draaiing in mijn heupen krijg, is het logisch dat ik wat beweging krijg in het transversale vlak in mijn knieën en enkels, en ook in mijn schouders. Zonder een voorbereiding op het transversale vlak worden storingen onvermijdelijk, wat leidt tot ongemakken en uiteindelijk een uitval. Op zijn best zal ik moeite hebben om mijn rondetijd te verbeteren, maar, hoe dan ook, zal mijn geest en lichaam niet heel erg blij zijn.   


Alles beweegt zo…
Al onze weefsels bewegen op drie bewegingsvlakken, van de huid tot het bot en van spieren tot het gezicht. Sommige delen van ons lichaam, zoals de gewrichten, bewegen graag een beetje meer op een bepaald vlak dan anderen, maar in de geest van de authentieke functie geven ze je allemaal minstens een paar graden rotatie. Een ideale manier om het transversale vlak in je programma vóór de training te integreren, is om te beginnen met een stretch of een beweging die je al kent. Ga in een standaardpositie staan om de voorkant van je heupen of de buigspieren van je heupen te stretchen, een spreidstand, die vaak getoond wordt in een pose met één knie naar achteren of achter je, verhoogd op de Power Plate®. De meesten van ons kennen deze positie wel, maar het is er niet één die vaak dynamisch gemaakt wordt, en nog veel minder als er ook nog een rotatie aan wordt toegevoegd. Vanuit die positie kun je de heupen naar voren en terug brengen en de borst optillen om het hele lichaam te bewegen, van links naar rechts (in adductie en abductie) en, in wat we hier het meest geïnteresseerd zijn, rotatie van de heupen en romp van links naar rechts (intern en extern). Als je één van deze vlakken raakt, betekent het dat je de heupen een beetje op van alles hebt voorbereid, maar het belangrijkst, op hoe een beweging echt plaatsvindt in het lichaam, in het dagelijks leven. 

Het mooie van het doen van zo’n simpele taak, zoals het openen van de heupen met de Power Plate, is dat het lichaam zijn eigen reeks kan afwerken en dat jij hierbij de leiding hebt. Als je de beweging wat verder doet, of als je de heupen naar een ander bewegingsvlak brengt, dan zal de trilling erg plezierig zijn. Vanwege de toegenomen activiteit in het zenuwsysteem, de onbewuste opwinding en toegenomen bloedcirculatie, zijn de heupen authentiek voorbereid op de rotatie die ze tijdens de geplande trainingenmoeten uitvoeren. 

 

 

 

 


Power Plate stimuleert/laadt het lichaam van onderaf, in tegenstelling tot van bovenaf bij een barbell of een vrij gewicht, waardoor je de vrijheid hebt om je op alle manieren te bewegen die je maar wilt. Zo lang het veilig is en je een reden of aanleiding hebt om het te doen, ga er dan voor! Voeg een paar bochtjes toe aan de patronen die je normaal gebruikt om het lichaam in beweging te krijgen. Een goede strategie om dit te bereiken is om een aantal bewegingen te kiezen waarbij je je goed en met succes kunt bewegen. Als je normaal de heupen of de buigspieren van de heupen in beweging zet in die eerder genoemde spreidstand, begin dan daarmee en probeer een simpele aanpassing toe te voegen, zoals een been meer naar links of naar rechts plaatsen. Hoe verandert dat het gevoel? Wat dacht je van de voeten naar binnen of naar buiten plaatsen? Kun je de afstand van de spreidstand veranderen? 


Elke keer als je jouw pose wijzigt, zullen de spieren en het bindweefsel zich aanpassen en veranderen op de plek waar de spanning of ‘stretch’ wordt gevoeld. Dit zal op zijn beurt veranderen waar de trilling wordt overgebracht en hoe het lichaam dit absorbeert, omdat de trilling de spanningslijnen zal volgen. Door een klein beetje dynamische beweging toe te voegen aan het transversale vlak op de Power Plate, stimuleren we het systeem snel om de beweging en het toegepaste motorisch leren te verbeteren. Zodra we het concept doorhebben en de aanwezigheid van rotatie in al onze dagelijkse bewegingen waarderen, dan, en alleen dan pas, is het moment gekomen om echt het beste uit onze trainingsvoorbereiding te halen. 


Als je het belang van het transversale vlak eens wilt testen, probeer dan eens om uit de badkuip om je auto te komen zonder te draaien, en kijk dan hoe ver je komt. Veel geluk! 
 

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload