Verbeter je vaardigheden: Voetbal

“Een atleet dient verschillende bewegingsstrategieën te ontwikkelen aan de hand van het onbewust aanleren van spiergeheugen om vaardigheden te kunnen ontwikkelen en te kunnen functioneren in verschillende omgevingen.”

– Steve Powell, PHS Director of UK Training

 

De rijke geschiedenis rond de relatie tussen hooggewaardeerde sporten en vibratie over het hele lichaam (whole body vibration; WBV) heeft het onderzoek, de theorie en het leerproces omtrent Power Plate® gevormd in het voorbije decennium.

Het citaat hierboven van Steve Powell toont op een prachtige manier de ware natuur van atletische prestatie. Om bewegingen succesvol te kunnen programmeren, moeten beoefenaars constant een referentiepunt aanmaken dat al deze belangrijke prestatiegerichte, ‘onbewuste’ elementen bevat binnen hun methodiek.

De pijnlijke waarheid is echter dat de bewegingen van veel voetballers worden gekluisterd door hun trainers of therapeuten. Ze hebben geen verkeerde intenties, maar ze focussen zich mogelijk liever op kracht of absolute snelheid.

 

Het vaardigheidselement van voetbal dat door de World Football Academy ook wel wordt beschreven als “Football Action Theory” zou de ruggengraat moeten zijn bij elk sportief onderdeel; van de warming-up en de voorbereiding tot de herstelsessies na de wedstrijd. Als we voetbal spelen, laten we er dan voor zorgen dat de training authentiek is. Met bewegingen en positioneringen die eigen zijn aan de acties in het voetbal.

 

De toegevoegde waarde die WBV geeft is dat het de trainer, beoefenaar en deelnemer de kans geeft om je onbewuste spiergeheugen, waar Powell naar verwijst, te verbeteren. Wanneer we onze lichamen of de lichamen van onze atleten willen activeren voor de wedstrijd of training, laat Power Plate ons toe om ons te verplaatsen in een authentieke, dynamische omgeving waardoor ons lichaam zich aanpast. Door functionele flexibiliteit (specifiek voor een bepaalde taak), mobiliteit en stabiliteit toe te voegen aan de voorbereiding, verzamelen we gegevens over hoe goed de deelnemer zich kan aanpassen en hoe hij presteert, en tegelijkertijd worden ze fysiek opgewarmd.

 

In dit artikel leggen we de nadruk op mobiliteit en stabiliteit specifiek voor het voetbal zodat we voorbeelden kunnen geven over het type beweging dat toegepast moet worden om prestatiebevorderend te zijn. ‘bilspieractivering’ is een woord dat vaak wordt gebruikt bij sport, rehabilitatie en fitness in het algemeen. Degenen die vertrouwd zijn met deze uitdrukking hebben misschien ooit een persoonlijke trainer of fysiotherapeut het belang van sterke bilspieren horen verkondigen, en dat ons weefsel mogelijk niet naar behoren werkt wegens een blessure of omdat ons lichaam gewend is aan slechte gewoontes zoals het zitten. De achterzijde van de heup is een enorme krachtbron voor beweging, en deze machtsvertoning aan spieren is vooral van belang bij voetballers waarbij dit gedeelte van het lichaam volledig moet functioneren zodat zij kunnen schieten, spurten, springen en telkens van looprichting veranderen tijdens zowel momenten van acceleratie als deceleratie gedurende de wedstrijd.

 

Het functioneren van de achterzijde van de heup of bilspier in relatie tot de acties van de speler tijdens de wedstrijd, is een belangrijk voorbeeld van welke bewegingsmanipulatie nodig is om prestatiebevorderend te zijn. Door de bilspieren aan de hand van WBV als stimulus in drie bewegingsrichtingen te activeren, voegen we een krachtige onbewuste reactie toe aan de basis die op traditionele wijze werd gelegd in het fitnesscentrum. Onder de gesuggereerde aanpassingen zijn inbegrepen: meerdere bewegingsrichtingen net als op het veld en de dynamische stabiliteit op de proef stellen door armen en benen uit te strekken zodat onze atleet wordt voorbereid op een authentieke, rechtstaande en functionele manier.

 

 

 

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload